Írók, gyertek gyakorolni Sideranra! :D



Úgy alakult (bővebben majd kifejtem a kurzusbeszámolóval egybekötött helyzetjelentésben), hogy van pár “mikro-skill”, amiket gyakorolni szeretnék írás terén. Ezért aztán visszatértem Sideranra. :D

Írom én a Rongycirkuszt is, csak ott ugye ki is kell találni, hogy mit írjak, így a gondolkodós etapok miatt a regényírás nem egy gyors folyamat. (Mármint nekem, ha valakinek gyorsabban pörög az agya, ott más a helyzet, de az enyém lassabb, meg igazából élvezem is így, hogy nem kell rohanni.) Meg amúgy is, persze, simán lehet magán a regényen gyakorolni, de még hasznosabb lenne, ha oda már jobb készségeket vinnék, meg a mikro-skillekhez amúgy se kell egy teljes regény. A novellákkal nem vagyok rosszban, de ha nekem most ki kéne ugrálnom más történetek miatt a regényből, attól nem lenne boldog az agyam, és épp a regénnyel nem haladnék, a pusztán célirányos, hangulatfestő, skill-gyakorló egypercesek meg egyrészt szintén kivinnének a sztoriból, meg nem is az én világom, hagyjuk. Így jött az ötlet, hogy megpróbálkozom a fórumos szerepjátékkal. És mivel találkoztam már olyanokkal, akik nem tudták, mi ez, vagy más formában ismerték, gondoltam, mesélek róla Nektek, hátha más is kedvet kap hozzá. :D 

Az frpg egy olyan játék, ahol a szerepjáték nem élőben, dobókockákkal, a szerepeket eljátszva történik, hanem írásban, jelen esetben fórumon. Minden játékosnak van egy (vagy több) karaktere, és a nevükben írva, a játszótársakkal közösen alakítják a történéseket. Tehát nem egy folytatásos sztori, ahol az egyikütök ír X oldalt, irányítva minden szereplőt, aztán a másik, hanem felváltva, mindenki csak a sajátját mozgatva. (Bocsi, kedves olvasóim, nem tudom, kik, milyen érdeklődési körrel vagytok itt, ezért az egyszerűség kedvéért úgy veszem, hogy még nem is hallottatok róla. :D)

Hallottam már többektől, akik játszottak ilyet vagy hasonlót, de nem erre létrehozott oldalon, hanem egymás közt, egy párfős baráti társaságban. Így is lehet simán, ha vannak hozzá társak, meg kedv. Amiről én mesélek, az egy direkt erre létrehozott oldal, saját világgal, adminokkal, amiben a játéktér helyszínei egy fórum szobáinak mintájára vannak megalkotva. Szóval kaptok egy kész fantasy világot, egész pontosan annak egy városát, ahol a játékok zajlanak. (Vannak amúgy más világra épülő oldalak is, de amikor szétnéztem, nem volt nagy mozgás rajtuk, azóta meg nem tudom, hogy állnak. Anno a Thrillion leáldozása után a Sideran lett a legismertebb tudomásom szerint.)

Mindenféle karakter bőrébe bújhattok, és akár többet is kipróbálhattok, mert egy felhasználóval 5 karaktert regelhettek. (Persze, ha valaki lelkes, csinálhat több felhasználót, senkit nem zavar.) Lehettek emberek, gnómok, elfek, fél-orkok, sötételfek, ahogy nemesek, átlag emberek, éjjeli pillangók, csatornaszökevények… is. (Ja igen, privátban, meg zárt szobában, de engedélyezettek a korhatáros játékok is.) Az ötleteitekhez pedig kereshettek játékostársat akár célirányosan is: kiírhattok úgy is keresést, hogy itt a karim, játszanék bárkivel bármit, de úgy is, hogy a karim harcos, szeretnék egy edzős játékot, vagy megmenteni egy szép hölgyet vagy épp fiatalembert (Itt már sok, 10-15 éve se zavart senkit, ha egy kari meleg, ilyenben is gondolkodhattok.), varázsló vagyok és fogadnék tanítványt, tolvaj a karim, valakit kizsebelnék, akármi, csak a fantáziátokon múlik. (Bár most azért több idő partnert - vagy partnereket, léteznek csoportos játékok is - találni, mert annyira nem mozgalmas az oldal, mint “az aranykorban” volt. *és most megigazítja a képzeletbeli otthonkáját és sóhajtozva megjegyzi, hogy ezek a mai fiatalok már nem tudják, mi a jó móka* :D) Meg persze, Ti is jelentkezhettek más hirdetésére, ha kedvet kaptok ahhoz a karihoz, amilyet ő keres.


Amiért szerintem hasznos lehet íróknak is: 

  • Mikro-skillek gyakorlása → egy-egy reag írásakor belecsempészhetsz leírásokat, testérzeteket (én ezek miatt megyek XD), egyáltalán, magát a szövegalkotást.

  • Többféle karaktert kipróbálhatsz, komolyabb elköteleződés nélkül → Azért egy regényben meggondolja az embert, hogy illik-e bele egy csavargó, akarok-e vele hosszútávon is foglalkozni, vagy csak most ilyen kedvem van, vagy épp többféle kariötletem is van egy szerepre, de dönteni kéne. Itt megteheted, hogy csinálsz egy karaktert, játszol vele egyet-kettőt, aztán ha nem akarod tovább vinni, egyszerűen nem vállalsz több játékot. És nagyon izgi egyszer finomkodó kisasszonynak, máskor túlélésért zsebelő csatornapatkánynak vagy épp bölcs varázslónak lenni (mágiarendszere is van a világnak). 

  • Nem hosszútávú elköteleződés → Ha csak kipróbálnál egy karaktert, egy hangulatot, de nem biztos, hogy köré akarsz szőni egy teljes regényt vagy akár novellát, itt megteheted. De ha ahhoz van kedved, életutat is játszhatsz. 

  • Valaki várja, hogy írj → Ha motivál, hogy ne csak a fióknak írj, hanem valaki várja és örüljön neki, itt ez biztosan meglesz, hiszen a szerepjáték nem egy magányos elfoglatság. 

  • Nincs kritika → Ez itt nem az íráskészség fejlesztéséről szól, a többség esélyesen nem is író, és senkit nem érdekel az írástechnika. Csak írunk, mert élvezzük, és az a lényeg, hogy a partnereddel mindketten élvezzétek a közösen kialakított játékot, de nem kell semmilyen szabálynak megfelelni. Egyszerűen nem érdekel senkit, amíg jó a játék. (Oké, persze, nem azoknak találták ki, akik három kerek mondatot nem tudnak összerakni, de szóval én pl. 17 évesen, mindenféle írástanulás nélkül, az alap fogalmazási készségemmel teljesen jól tudtam itt érezni magam és mindig volt játszótársam is.) Szóval nincs elvárás, senki nem fog kritizálni, és még várja is a reagod. Szerintem írói görcs leküzdésére is tökéletes lehet. :D 

  • Lehet másoktól tanulni → Most csak beleolvastam pár reagba, és akadnak néha annyira kreatív megfogalmazások, szépen használt képek, hogy szerintem íróként ebből simán lehet tanulni is.

  • Azonnali örömforrás → Egy-egy reag néhány bekezdésnyi, így megírni is gyorsan megy, mivel nem kell annyira szuperjóra, hibátlanra írni, így szintén nem kerül napokba egynek a megírása (persze, játszadozhatsz te a mondatok finomításával, ha pont ezért jönnél, és így szereted, szabad, csak nem kötelező. Van, hogy van szabad húsz percünk, írunk gyorsan egy reagot, aztán megy tovább az élet), és közös tempótól függően, de a másik is hamar reagál, amire kíváncsi vagy, vártad, így ez is örömet okoz. Míg ugye akár csak egy novellát is megírni, javítani, etc., hetek, akár hónapok, aztán felteszed netre, aztán vagy olvassa valaki, vagy nem, vagy reagál rá vagy nem. Itt biztosan várja valaki az írásod és lesz reakció is. Megint jó lehet írós görcsök ellen is, egy remek örömforrás. :D

  • Jófej, írni szerető emberekkel játszhatsz, akár barátkozhatsz (jó, ennek nincs köze az íráshoz, csak úgy jó dolog) → Aki ide jön, annak már van egy alap íráskészsége, élvezi az írós játékokat, és én eddig úgy tapasztaltam, a szerepjátékosok elég színes és nyitott népség. Persze, a legtöbb játékpartnerrel talán nem is beszélgetünk, meg nem is találkozunk soha, de nekem pl. van olyan ember, akit itt ismertem meg 10+ éve, és máig barátok vagyunk, sőt, voltak, akikkel évekig lakótársak lettünk.

  • Drámai érzék fejlesztése → Ez a játék az interakciókra épül. Persze, játszhatsz egyedül is az erdőben, hogy füvesember vagy és épp növényeket gyűjtesz, mert nem tilos, de az nem olyan izgalmas, mintha megtámad egy bandita vagy meghallasz egy segítségért kiabálót, akit levetett a lova. Tapasztalataim szerint nagyon jól lehet érezni, hogy mikor izgalmas egy játék, mert akkor bepörög. Alig várod, hogy a másik írjon, izgatott vagy, mit reagál, aztán alig várod, hogy leülhess válaszolni neki. Ha pedig ezt íróként tudatosan végiggondolod, hogy most ez épp mitől ennyire feszült és izgi, az még hasznodra is válhat. 


És ha már tempó, megemlítem, hogy az is előnye ennek a fajta játéknak, hogy nem kell egyszerre gépnél lennetek. Lebeszélitek, mit és hol játszotok és ki kezdjen, aztán mindenki akkor ír reagot, amikor ideje engedi. Annyit érdemes megbeszélni, hogy hasonló legyen az igény és lehetőség, mert ha mondjuk te heti egyszer tudnál kb. írni, a másik meg épp otthon fekszik betegen és csak most szeretne egy aktívabb játékot, hogy elüsse az időt, akkor az nem szerencsés párosítás. De ez sokszor alakul is magától, ha izgalmas a játék, úgyis sűrűbben akartok írni, olyan is volt már, hogy valakivel havi egyszer előbukkantunk egymásnak, meg simán lehet, hogy van egy átlag tempó, de valaki épp elutazik, vizsgaidőszaka van, és szól, hogy most pár hétig nem lesz. (Oké, mondjuk azt sűrűn emlegetjük, hogy vaaalahogy mindig vizsgaidőszakban tört ránk a kreativitás és alkottunk új karikat XD) A lényeg, hogy nem kell egyszerre gépnél lenni, senki nem méri stopperral, mikor írtok, simán az életetekhez szabhatjátok a játékot. 


Vannak viszont hátrányai, vagy potenciális hátrányai is, amikről azért beszélek, mert magamon tapasztaltam, és ha tényleg írásgyakorlásnak szeretnétek, nem árt tudni:

  • Fel lehet venni közben nem szerencsés írói szokásokat → Mivel itt mindenki a saját és csak a saját karakterét irányítja, miközben reagál a másikéra és a felváltva írt reagokból alakul ki a történet, így más a szöveg üteme, stílusa, mintha egy összefüggő szövegnek, ahol minden szereplőt te írsz. És ez nem mindig alkalmazkodik (sőt, leginkább nem) ahhoz, ami írástechnikailag helyes. (avagy "A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg lektorát vagy szerkesztőjét!")

  • Kívülről mutatjuk a karaktereket → Ez még az előzőhöz kapcsolódik, de nekem nagyon sokáig tartott levetkőzni, ezért külön kiemelem. Mivel itt te írod le, hogy a karaktered milyen kívülről, és részben azt is, milyennek lássák mások, így bőven van a szövegekben “szomorúság csillant a szemében” és hasonló kifejezések, amik nem szerencsések, ha közeli E/3 narrációra gyúrsz. (Ó, igen, itt E/3-ban írunk, szóval *Lilien összehúzta magán kopott köpönyegét, mikor a tenger felől fújó, sós szél végigsepert az ókikötőn. Megállt a Smaragdlevél előtt és elmélázott, betérjen-e a fogadóba egy kupa szívmelengetőre.* Láttam már E/1-es reagot, de szokatlan volt.) 

  • Nincs kritika → Ezt fent is említettem, igen. Mert hát attól függően előny vagy hátrány, hogy mire van szükséged, igényed. Ha pont a felszabadultság hiányzik, hogy ne kössenek bele az utolsó kis hangulatteremtő képedbe, és ne kelljen azzal foglalkozni, hogy jó-e (meg hogy másoknak jó-e, nyilván magadat figyelgetheted közben), akkor előny, de ha te úgy szeretsz, tudsz jobban fejlődni, hogy kritikus visszajelzést kapsz kívülről és elmondják, olvasói szemmel milyen, amit írtál, akkor ez itt hiányozhat. Itt nem az írástechnikát nézi senki, az számít, fel tudod-e venni a játékos stílust, előre tudod-e gördíteni te is játékot úgy, hogy a partnernek is élvezetes legyen.

  • Azonnali örömforrás → Ez is megint attól függ, mire van szükséged, hajlamod. Ha jót tenne egy kis önfeledt írás, akkor előny, ahogy fent kifejtettem. De ha emiatt halogatod a saját sztoridat, valahogy mindig előbb írsz reagot, mint a regényt, hiszen az könnyen be tud szippantani, hogy várják és kapsz reakciót, akkor ez egy remek időtöltés, de íróként neked nem hasznos. 


Azt hiszem, mindent leírtam, ami a témával kapcsolatban a fejemben volt. :D 

A fenti hátrányok amúgy szerintem akkor ütnek be, ha nem tudod kézbentartani őket. Még egyébként én is tartok tőle, hogy netalán visszaveszek rossz írós szokásokat, de egyelőre – aztán lehet, elbizakodott voltam – érzem magam annyira biztosnak már az írástechnika területén, hogy ezek ne vigyenek el, és regényíráskor vissza tudok váltani a “hivatalos formához”. Aztán persze, ha azt látom, hogy nem, és nagyon elhúz, legfeljebb otthagyom a játékot, de ennyi év után ettől annyira nem félek. 

Ugyanez vonatkozik arra is, hogy beszippant vagy sem. Én most egyelőre azt látom, hogy pont, hogy jobban pörög tőle az agyam, mert egyrészt megvan a mini örömforrás, meg a várakozás, hogy mikor ír a másik, de ezt át tudom forgatni abba, hogy lelkesen dolgozok a regényen. Mert közben, míg mondjuk a másik reagjára várok, nem kell agyalnom a sztorin, hiszen nem egy másik történetet írok a regényem mellett. Ha majd azt látom, hogy a regény rovására megy, hát lezárom a játékaimat, és eljövök. De jelenleg csak még jobban pörög tőle az agyam, ráadásul ott a kis hang is, hogy aztán nehogy a regénnyel ne haladjak, ezért extrán figyelek rá, hogy foglalkozzak vele.


Szóval ezeket a fentieket érdemes mérlegelni, de őszintén szólva, ha kíváncsiak lettetek erre a gyakorlási lehetőségre, nincs mit vesztenetek, nézzetek be! → 


https://sideran.hu/index.php 


Az oldal ingyenes, semmi személyes adat nem kell a regisztrációhoz. Egy próbát megér! ;) 


Ha pedig bármilyen kérdésetek lenne, szívesen válaszolok. :D




Share:

Körforgás Write Tag - Szeptember

 


Sziasztok!

Úgy fest, a hangulatomon is meglátszik, hogy egészséges életmódra kell váltanom, mert mióta beköszöntött az ősz, fáról szedett almán,  napmelengette szőlőn, kompóton és lekváron jár az eszem. Szóval kaptok egy kicsit Ti is az érzésből: szeptemberi szavunk a Szüret. :D 



Szabályok:

> Bármikor csatlakozhatsz – a korábbi hónapok kitöltése nem kötelező, de persze szabad.
> Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
> A linktree segítségével jelöld a játék ötletgazdáját!
> Ha másnál láttad a taget, linkkel jelezd, hogy tőle hoztad!
> A játék platformfüggetlen – bárhol találkoztál vele, átviheted magadhoz, akkor is, ha más platformon vagy aktív.
> Jelölni szabad, de nem kötelező – beszállhatsz akkor is, ha senki nem hívott ki, és neked sem kell másokat jelölnöd. De ha szeretél meghívni embereket, megteheted, csak értesítsd őket.
> A bannert vinni szabad, de nem kötelező.
> Válaszolj a kérdésekre! (Ha van +1-es, azt se felejtsd ki!)
> Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! (nem kötelező)
> Ha van kedved, kommenteld akár az ötletgazdához, akár ahhoz, akinél láttad a taget, hogy kitöltötted, hátha bekukkantanak hozzád! ;) 


Kérdések:
  1. Mikor érzed, hogy beérett a munkád gyümölcse? Számodra mi a siker írás terén?
  2. Mi a legnagyobb eredmény, amit valaha elértél íróként? (Nem kell hivatalos eredménynek lennie, bármi, amit annak érzel.)
  3. Kora tavasztól őszig dolgoznak a földművesek a jó termésért. A karaktereid miért dolgoznak? Mi a céljuk?
  4. Ha szüret, akkor befőzés. Vannak-e olyan jó élményeid az írós múltadból, amiket, mint egy finom, édes lekvárt elővehetsz, és a nehéz napokon erőt meríthetsz belőlük?
  5. Ha szüret, akkor must és murci. Hogy állnak a karaktereid a becsípéssel? :D

+1 Bármit kérdezhetsz, ami a hónaphoz vagy az ahhoz választott témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

Jó játékot, és óvatosan a musttal! ;) 


Share: